БНБ до този момент не е била обект политически противоборства. Обикновено

...
БНБ до този момент не е била обект политически противоборства. Обикновено
Коментари Харесай

Емил Хърсев: Да не се бърза с избора на управител на БНБ

" Българска народна банка до този миг не е била обект политически противоборства. Обикновено се търси някакъв консенсус за тази извънредно значима национална институция. Досега се е намирало. Надявам се и този път по този начин да приключи с избора на консенсусна фигура, която в действителност може да съставлява единството на българската финансова система, за която се грижи и самата централна банка ".

Това съобщи финансистът Емил Хърсев в студиото на " Денят ON AIR " на Bulgaria ON AIR.

Той обърна внимание, че не е добре да се избира шеф на Българска народна банка на инат.

В  Българска народна банка се ръководи най-големият фонд от налични пари в България и съгласно него концепцията за надзор върху този фонд е забавна за политиците от всевъзможни партии.

" Когато става въпрос за надзор и за опция за въздействие, ние се сещаме не толкоз за паричните фондове, които се ръководят, защото там има непоколебим правилник. По-скоро става въпрос за надзора върху банковата система и, несъмнено, при едно присъединение към европейската система на централните банки за избора на скъпи бумаги, в които би се вложило, средства на Европейската централна банка и метода на образуване на рефинансирането на комерсиалните банки. Все неща, с които има директен търговски интерес ", разяснява Хърсев.

По думите му, Каримански дава отговор на критериите и казусът не е в неговата персона, а има чисто политически проблем. Гостът изясни, че се изискват разнообразни качества за шеф на Българска народна банка и представител на България в Централната банка. Той изясни, че представител на България в Централната банка е ниска чиновническа позиция, без директен професионален ангажимент и не мисли, че човек в разцвета на кариерата си като Каримански има потребност от такава почетна, добре платена, само че глуха позиция.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР